Двама от тримата членовете на Надзорния съвет на Българската банка за

...
Двама от тримата членовете на Надзорния съвет на Българската банка за
Коментари Харесай

Надзорният съвет на ББР блокира информацията за кредитите

Двама от тримата членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развиване блокират информацията за отпуснатите огромни заеми и не може да се види по какъв начин е предпазен публичният интерес. Това разкри министърът на стопанската система Кирил Петков пред “Дарик ”. Той към момента няма достъп до кредитните документи за 946 млн.лв. заеми, отпуснати на 8 компании.

”Банката е с двустепенен надзор, и тъй като минисърът не е част от Надзорния съвет, на този стадий не може да види договорите за заемите, макар че страната е притежател, ” изясни той. Ще се подхващат законови стъпки обаче, с цел да се преодолее тази обстановка.

От Българска народна банка зависи дали може да бъде заменен надзорния съвет на банката. “Зависи дали в Българска народна банка желаят или не да сменят този Надзорен съвет. За седмица не са ни дадени фирмите. Ще извикам надзорния съвет в четвъртък, за да приказвам с всеки от тях по какъв начин пазят обществения интерес, какви ограничения са подхванали и за какво се е стигнало до тази централизация. Те са от 5 години там и за мене блокират отбраната на обществения интерес, ” счита той. “Разговорите ще бъдат обществени, посредством онлайн платформа и всички жители ще могат да видят тези диалози, ” даде обещание Петков.

По мотив думите на Йордан Цонев от Движение за права и свободи, че неговият съпартиец Делян Пеевски няма присъединяване в желаните от ББР компании, Петков отговори, че самият Цонев е признавал, че Пеевски е имал въпреки и миноритарно присъединяване в " Булгартабак ", а пък тютюневият холдинг на собствен ред е бил притежател на " Техномаркет " - две от финансираните осем сдружения. " Тези връзки съществуват. Не знаех в детайлности, само че видях по един от каналите, че един от огромните заеми действително се държи от човек, който е юрист на Румен Гайтански. Един човек постоянно може да постави различен за представляващ, въпросът е кой взима решенията. Правилата би трябвало да са такива, че без значение кой какъв е, без значение кой стои зад тези компании, подобен вид експозиции да не може да се дават ", счита той. Затова ще има и смяна в устава на ББР, с цел да не може банката да дава заем, по-голям от 5 млн.лв.

“Ако нашата Българска банка за развиване дава на 8 компании 946 млн. лева вместо на 10 хиляди дребни компании по 100 хиляди лева, какъв резултат би имало за стопанската система в страната, в случай, че дребните компании в този момент имат ликвидни проблеми и подобен подтик с наличен заем изключително в региона на експорта и иновативността би дал огромен отзив в стопанската система ", изясни Петков.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР